Zelenina se 3 různými dipy
Na talíř si připravte svou oblíbenou zeleninu: zelí, mrkev, brokolici, květák, celer, tuřín – cokoliv co máte rádi. K zelenině si připravíme tři lahodné dipy a párty může začít.
Dip 1 - Krém z červené řepy a jogurtu
- 2 červené řepy
- 2 stroužky česneku
- 3 dl řeckého/přírodního jogurtu
- 0,5-1 lžička červeného vinného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička drcených semínek koriandru
- 1 lžíce jemně nasekané máty
- Sůl a pepř
Uvařenou řepu oloupeme a rozmixujeme v mixéru. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, jogurt, ocet a olivový olej. Vše mixujeme do hladka a dochutíme solí a pepřem.
Posypeme drcenými semínky koriandru a jemně nasekanou mátou
Dip 2 - Hummus z pečeného květáku
- 1 velký květák
- 80 g tahini omáčky
- Šťáva z půlky citronu
- 1 stroužek česneku (volitelné)
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky koriandru (semínek)
- extra panenský olivový olej
- sůl a pepř
Obloha:
- Slunečnicová semínka
- Čerstvý koriandr
Předehřejeme troubu na 200°C. Květák očistíme a odstraníme listy, nakrájíme na malé kousky a rozložíme na plech. Dochutíme solí, pepřem a pokapeme olivovým olejem a poté pečeme 20-25 minut. Květák vložíme do mixéru (trochu si odložíme na ozdobu), přidáme tahini, citronovou šťávu, sůl, česnek a koření (rozdrtíme v hmoždíři). Mixujeme, dokud nebude směs hladká a krémová. Dochutíme solí, citronem a pepřem. Hummus podáváme na talíři a společně s (předem odloženými) kousky květák, čerstvým koriandrem, slunečnicovými semínky a kapkou extra panenského olivového oleje.
Dip 3 - Krém z hrášku, fety a máty
- 300 g mraženého hrášku
- 200 g sýru feta
- máta
- extra panenský olivový olej
- sůl
- pepř
Hrášek necháme trochu rozmrazit a mezitím si nakrájíme sýr na kostičky. Odstraníme stonky z máty a omyjte cca 10 lístků. Do mixéru vložíme hrášek, fetu a mátu. Přidáme 10 lžic oleje. Rozmixujeme na krémovou směs s rovnoměrnou barvou. Dochutíme solí a ozdobíme trochou fety a mátou. Dip se rychle připravuje a má svěží chuť.